Tavan Alçı Dekorasyon Nasıl Yapılır?

 

Hammaddesi alçıtaşı veya kireç olan alçı, suyla karıştırılarak bağlayıcı bir yapı malzemesi olarak kullanılır. Suyla karıştırılıp macun haline getirilen alçı, kendisine verilen şekilde kuruyarak sertleşir. Bu malzeme heykel yapımından dişçiliğe, tarımdan mimariye ve dekorasyon gibi birçok alanda kullanılır.

 İç mekân tasarımında bölme duvar, gömme duvar, niş ve asma tavan yapımlarında rahatlıkla kullanılan bir yapı elemanıdır. Macun haline istenilen şekiller kolaylıkla verilerek tasarım yapılabilir. Ayrıca duvarlardaki çıkıntıları düzelterek estetik bir görüntü yaratır. Alçı boyaması kaba yapının boyanmasından daha kolaydır. Boya alçının üzerinde daha düzgün görünürken, aynı zamanda daha iyi yapışır. Yağlı ve silikonlu boyalar daha çok tercih edilir.

 

 Genellikle asma tavan yapılmayan tavanlarda alçı, kenarlara bir süpürgelik tarzıyla işlenir. Bu şekilde tavanda çirkin görünen kornişlerde kapatılmış olur. Tavanda bulunan armatürler için, göbek yapımında da tercih edilen bir malzemedir. Kolay şekil verilebilen bir malzeme olduğu için süslemeler rahatlıkla yapılır ve istenilen tasarımın aktarılması daha kolay olur. Alçı, tavanda ışık havuzu yaratılabilmesi için uygundur. Tavanda katmanlar oluşturularak LED döşemeleri yapılır.

 

 Uygulama Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

 

 Alçıyı yapmak istediğimiz yüzeye uygularken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bunlardan biri kaba yapı halindeki betona alçıyı direk uygulamamaktır. Betonun üstüne kumlu astar yapılmalıdır ki, bu şekilde yapışma özelliği artırılır. Uygulanacak alçı temiz ve bozulmamış olmalıdır. Eğer alçının uygulandığı yüzeyde kaba beton ve tuğla birleşiyorsa alçıda derzler bırakılarak olası çatlaklar önlenmelidir.

 

 Hazırlanışı:

 

 Alçı uygulaması yapılırken mala, otomatik karıştırıcı, alçı teknesi ya da alçının hazırlanması için kullanılan herhangi bir kova, köşe malası ve sıva küreği gibi malzemeler kullanılır. Hazırlanışında, kullanılan kovaya ilk olarak temiz su koyulur, daha sonra üzerine alçı eklenir. Su ve alçıyı karıştırmadan önce eklenen alçının suda batması beklenmelidir. Daha sonra otomatik karıştırıcı ya da uygun olan başka bir elemanla malzemeler hamur kıvamına gelinceye dek karıştırılır. Hazırlanan alçı özelliğini ortalama bir saat içinde yitirebileceği için bekletilmeden kullanılmalı ve bu duruma uygun miktarda alçı hazırlanmalıdır.

 

 Asma Tavanda Alçı Levha Uygulaması:

 

 Asma tavan uygulamaları için uygun olan alçı levha, iki yüzeyi kağıtla kaplı kartonlu alçıdır. Yangına, suya ya da her ikisine dayanıklı ve hafif alçı levha gibi farklı çeşitleri bulunmaktadır. Asma tavan bu levhalar ile birlikte u, c ve kutu profiller kullanılarak yapılır. Yapılacak mekânın karar verilen yüksekliğine göre yapılan asma tavanın asılmasında çelik dübeller ve asma çubuklar kullanılır. Profiller üzerinde 90-110 cm boşluklar bırakılarak dübeller yerleştirilmelidir. Askı çubuklarında yüksekliğin ayarlanabileceği klipsli askı maşaları bulunmalıdır. Alçı levhalar, 30 cm ara ile vidalanarak asma tavanın iskeletini oluşturan profillere sabitlenmelidir. Daha sonra aydınlatmalar, klima, menfez gibi yerler için boşluklar ayarlanır. Asma tavan indirildiğinde kalan boşlukta elektrik gibi tesisat işleri halledilir. İsteğe bağlı olarak bu boşluklarda ses ve ısı yalıtımları da yapılabilir.

 

Tüm hakları saklıdır. © 1996 Saat İnşaat ®