Eps Tavan Nasıl Yapılır?

 

Ev dekorasyonunda çoğu kişi, yaşam alanı içerisinde yenilikler yaratmak ister. Bunun için mobilya ve aksesuarlardan önce duvar, pencere ve tavanda değişikliğe yönelirler. Evinizin dekorasyonunda dikkat çekici ve göz alıcı bir ambiyans yaratmak istiyorsanız işe tavanlarınızdan başlayabilirsiniz.

 

 Tavan Kaplama Nedir?

 Dekorasyonu tamamlayan, zevke göre lüks veya sade olan tavan tasarımları, birçok malzeme ve materyalden yapılabilmektedir. Sıva alçı, lambiri, alçıpan tavan ve betonarme gibi kaplamalara tavan kaplama denmektedir. Dekoratif ve yalıtım amaçlı olmak üzere 2 kısımdan oluşur. Tercihinize göre bu ikisinden birine yönelebilirsiniz. Enjeksiyonlu, asma tavan ve pres baskı olarak 3 gruptan oluşmaktadır.

 Tavan Kaplamada Hangi Malzemeler Kullanılır? 

 Tavan kaplama için birçok malzeme kullanılmaktadır. Bunlar; ahşap, metal, eps, alçı, taş yünü ve gergi tavan gibi malzemelerdir. Evinizin ihtiyacına göre veya dekorasyon zevkinize göre bu malzemelerden herhangi birini tercih edebilirsiniz.

 Avantajları Nelerdir?

 Tavan kaplamanın birçok avantajı vardır. Bunlardan ilki yaşanılan mekânda tasarımı destekleyen ve estetik açıdan etkileyen bir unsur olmasıdır. Kaplamanın desenli ve dokulu olması farklı bir boyut oluşturmakta ve tasarımınızla bütünleşmesini sağlamaktadır. Sağlıklı bir dekorasyon oluşturabilirsiniz.

 Tavanınızı nem, rutubet ve bu faktörlerin sonucunda oluşan mantar ve küften korur. Böylece daha sağlıklı bir mekânda bulunmuş olursunuz. 

 Peki, Uygulaması Nasıldır?

 EPS tavan kaplama için dekoratif veya yalıtım amaçlarından hangisine yönelmek istediğiniz ve seçtiğiniz malzemeler önemlidir. Bu uygulamayı yaptıracağınız alan inşaat halindeyken yaptırmanız daha mantıklıdır. Normal şartlarda evinizdeki herhangi bir odanın tavanına bu işlemi uygulamak istiyorsanız odadaki eşyalarınızı çıkarmanız veya üzerini örtmeniz gerekir çünkü oldukça etrafı kirleten bir işlemdir. Tavan kaplamada tavanınızın en düz ve en uzun kısmından başlamalısınız.

 Tavanınızı Temizleyin

 Uygulamanın yapılacağı tavan yüzeyinde önceden yapılmış ve yıpranmış bir kaplama, alçı veya süs varsa sökülmelidir. Tavanınız ham beton haline getirilmelidir. Eğer herhangi bir kaplama yoksa yüzey üzerindeki pürüzlükler temizlenmelidir. Bu aşama oldukça önemlidir çünkü yapıştırıcının yüzeye düzgün sürülebilmesi ve kaplamanın sağlam tutunabilmesini sağlar.

 Yapıştırıcı Malzemenizi Sürün

 Kaplama malzemesini tavana yapıştırabilmek için kaplama malzemenizin kendisine ait özel yapıştırıcısı ya da akrilik mastik olmak üzere çeşitli yapıştırıcılar kullanabilirsiniz. Bu aşama oldukça önemlidir. O yüzden dikkatli yapmanızda fayda vardır. Öncelikle yapıştırıcınızı malzemenizin köşe, kenar ve kapı dip kısımlarına sürün ve homojen bir şekilde dağıtın.

 Kaplama Malzemenizi Tavanınıza Yerleştirmeye Başlayın

 Yapıştırıcı malzemenizi sürdükten sonra kaplamanızı tavanınızın en düz ve en uzun kısmından tavana sabitlemeye başlayabilirsiniz. Bu aşamada önemli olan kaplamayı tavana sabitlerken sürülen yapıştırıcı malzemenin kenarlardan taşırılmamasıdır. Aşırı baskı yapmadan kaplamayı yavaşça sağa sola hareket ettirerek yapıştırıcı malzemenin taşmadan dağılmasını sağlayabilirsiniz.

  Boşlukları Doldurun

Kaplama malzemenizin tamamını yerleştirdikten sonra kesik, boşluk ve derzleri kapatarak homojen bir görüntü elde edebilirsiniz. Bu boşlukları doldururken beyaz akrilik mastik uygulaması yapabilirsiniz.

 

Tüm hakları saklıdır. © 1996 Saat İnşaat ®